top of page

   Την δεκαετία του 1950 , το box γνώρισε την άνθηση του. Στην δε Ιαπωνία όποτε γινόταν αγώνες καράτε -υπήρχε πάραυτα και η δυτική πυγμαχία σε μικρότερο επίπεδο σαφώς όπου ήταν ανήκουστο να ολοκληρωθεί το χτύπημα με κίνδυνο σωματικής βλάβης. Τότε το kyokushin karate λεγόμενο ως full contact karate έκανε την εμφάνιση σε αγώνες που οργάνωσε ο ιδρυτής του γνωστός σε όλους μας Sosai Masutatsu Oyama (founder of Kyokushin-Kai).

   Έτσι λοιπόν έρχεται ένας προμότερ την δεκαετία του ‘50 ονόματι Osamu Noguchi ο οποίος ήταν αθλητής του καράτε που είχε πάει και στην Ταϊλάνδη και είχε δει το γνωστό Muay Thai που ήταν το πρώτο άθλημα που χρησιμοποιούσε σε επίσημους αγώνες πλήρη επαφή με γροθιές ,λακτίσματα ,αγκωνιές, γόνατα κτλ. Γυρνώντας στην πατρίδα του αναπροσάρμοσε τους κανόνες του Thaiboxing και έβαλε αθλητές κυρίως του στυλ kyokushin να χτυπιούνται σε ρινγκ και ιδού το karate-boxing όπου έτσι λεγόταν αρχικά. Οι Πρώτοι ανεπίσημοι Αγώνες kickboxing είναι κάποιοι στις αρχές του ’60 στην Ιαπωνία και την Ταϊλάνδη μεταξύ Thai boxers και Kyokushin Karateka. Ο πρώτος αγώνας kickboxing έγινε στην Οζάκα στις 11 Απριλίου 1966 . Μετά  τη δεκαετία του ’70 στην Αμερική κάποιοι αθλητές του καράτε ενοχλημένοι από τους πολλούς περιορισμούς στα τουρνουά, στρέφονται και αυτοί προς την ίδια κατεύθυνση.

   Τη δεκαετία του 1970 άρχισαν να διεξάγονται οι πρώτοι αγώνες kickboxing 

 ο θρύλος του WAKO, ο Joe Lewis είχε τον πρώτο του "αγώνα Kickboxing" εναντίον του Greg Baines στις ΗΠΑ. Αυτός ήταν ο πρώτος αγώνας όπου χρησιμοποιήθηκαν γάντια του μποξ και το όνομα Kickboxing αναφέρθηκε στην ανακοίνωση.

  Το 1974 το πρώτο επίσημο "Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σε πλήρη επαφή" έλαβε χώρα στο Λος Άντζελες. Ο Joe Lewis και ο Mike Anderson ήταν οι κύριοι διοργανωτές εκείνη την εποχή ,ενώ στις 17 Μαΐου 1974 η Ευρώπη πρωτογνώρισε από κοντά το άθλημα σε ένα event, όπου προσκλήθηκαν 88 ευρωπαίοι κάτοχοι μαύρης ζώνης σε πολεμικές τέχνες να συγκρουστούν στο νέο άθλημα με τους (όπως αποδείχτηκε πολύ ανώτερους τεχνικά) Αμερικανούς. .Οι  θρύλοι του WAKO Bill Wallace, Jeff Smith και Joe Lewis ήταν οι πρώτοι πρωταθλητές πλήρους επαφής.

Το 1976 ιδρύθηκε η παγκόσμια ένωση των εθνικών ομοσπονδιών (WAKO), η οποία είναι αναγνωρισμένη από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), ενώ το ίδιο έτος (1976) ιδρύθηκε με απόσπαση από την παγκόσμια ομοσπονδία καράτε μια άλλη ομοσπονδία του αθλήματος, η World Kickboxing Association (WKA).

Στην Ελλάδα το άθλημα πρωτοήρθε κατόπιν κινήσεων του γνωστού αθλητή πολεμικών τεχνών Καβαλιώτη Σίμου Ζαχόπουλου (ο Ζαχόπουλος αποτέλεσε νωρίτερα και τον αναβιωτή -διεθνώς- του Παγκρατίου αθλήματος), ενώ ο ίδιος συμμετείχε εκπροσωπώντας την Ελλάδα στην ίδρυση της WAKO από τις επτά ιδρυτικές χώρες-μέλη.
    Μία από τις πρώτες επίσημες ελληνικές ομοσπονδίες για το kickboxing ήταν και η Ελληνική Ομοσπονδία Muay Thai-Kick Boxing, με ιδρυτή τον Ευάγγελο Ξανθάκη το 1998.
    Σήμερα το άθλημα βρίσκεται υπό την αιγίδα του επίσημου φορέα του αθλήματος, της -αναγνωρισμένης από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού- Πανελλήνιας Ομοσπονδίας kickboxing (ΠΟΚ), η οποία το 2019 αριθμεί 296 σωματεία. Πρόεδρος της ΠΟΚ είναι ο Μιχ. Τριανταφύλλου.

Η μεγαλύτερη διοργάνωση του kickboxing σε παγκόσμιο επίπεδο είναι το Κ-1. Την Ελλάδα στο επαγγελματικό kickboxing εκπροσωπεί ο παγκόσμιος πρωταθλητής Θωμάς Κοντός, ο οποίος με τις νίκες του στο Γιαπωνέζικο και στο Αυστραλιανό Κ-1, έχει ενταχθεί στους κορυφαίους kickboxers του κόσμου.
   Το αγωνιστικό kickboxing χωρίζεται στο ερασιτεχνικό kickboxing, στο οποίο οι αθλητές φοράνε προστατευτικά, και στο επαγγελματικό όπου δεν επιτρέπεται η χρήση τους. Υπάρχουν πολλά αγωνιστικά στυλ και διαβαθμίσεις στο kickboxing: full contact, semi contact, light ή medium contact, body contact και low kicks. Επίσης υπάρχουν παρόμοια αθλήματα που σχετίζονται με το kickboxing και ποικίλουν ανάλογα με την χώρα προέλευσής τους. Το πιο γνωστό από αυτά είναι το Μουάι Τάι, ή Τάι μπόξινγκ στα αγγλικά, που είναι το εθνικό άθλημα της Ταϊλάνδης και αποτελείται από το παραδοσιακό Μουάι(Boran) και το αγωνιστικό Μουάι (Thai). Οι τεχνικές της Ταυλανδέζικης πυγμαχίας είναι διαφορετικές από αυτές του kickboxing.

   Από εκεί και πέρα ο οποιοσδήποτε ασκημένος σε πολεμική τέχνη (που είχε φυσικά χτυπήματα και με τα 4 άκρα) ανέβαινε και αγωνιζόταν στο ρινγκ. Στη συνέχεια εν ολίγοις κάποιοι δάσκαλοι καράτε άρχισαν να διδάσκουν αυτή την σπορ και περιορισμένη παραλλαγή του καράτε με επιρροές από άλλα αθλήματα και να το σημερινό kick-boxing .

   

kickboxing-kids (2).jpg
feat-kb2019.jpg
bottom of page